Kako odabrati prijenosno računalo

Prijenosno računalo danas je nezaobilazan uređaj kojeg rado koriste sve populacije, osobito studenti. Njegova popularnost svakim danom raste sve više zbog bezbroj mogućnosti koje nam pruža. Zato pri kupnji prijenosnog računala obratite pažnju na nekoliko važnijih stvari koje ćemo detaljnije protumačiti u nastavku teksta.

Savjeti za kupnju prijenosnog računala

Svrha računala: za početak si najprije postavite pitanje u koju ćete svrhu koristiti računalo te koji je najzahtjevniji zadatak koji planirate obavljati na njemu. Je li vam potreban za igranje igrica ili obavljanje posla? Jeste li već pregledali više različitih modela te je li vas se neki model posebno dojmio?

Cijena: pri kupnji prijenosnog računala kao i ostalih stvari potrebnih za svakodnevno obavljanje posla i “ubijanja” vremena potrebno je okvirno odrediti cijenu koju ste voljni izdvojiti. Za ozbiljne i poslovne svrhe preporučujemo vam da uložite koju kunu više u dobro i kvalitetno prijenosno računalo, nego da za pola godine shvatite da trebate jaču grafičku karticu, drugi procesor i sl. Nakon što ste si odgovorili na većinu ovih pitanja, krenimo dalje analizirati karakteristike prijenosnih računala.

Karakteristike prijenosnog računala: kupite prijenosno računalo koje već ima instaliran originalni operacijski sustav Windows. U slučaju da inzistirate na nekom drugom sustavu poput Linuxa, tad se odlučite za računalo koje nema instalirani sustav, nego ga kupac instalira sam po želji.

Zatim uzmite u obzir namjene za koje će vam trebati prijenosno računalo te se s obzirom na to usredotočite na dodatne posebnosti poput procesora, RAM – a, hard diska, grafičke kartice i sl.

RAM: radna memorija jedna je od važnijih komponenti kako stolnih tako i prijenosnih računala. 4 GB je minimum kojemu svi kupci teže, no ako vam je računalo potrebno za programiranje, 3D modeliranje i sl., preporučujemo vam da bude barem 8 GB.

Hard disk: tijekom kupnje računala svi se uglavnom bespotrebno zamaraju kapacitetom hard diska. No važno je napomenuti da se radi o tehnološki zastarjeloj i relativno pokvarljivoj komponenti, tako da njegov kapacitet odnosno veličina nije od velikog značaja.