Razvoj pametnih telefona

Proteklih desetljeća svijet je doživio zapanjujuće promjene u tehnologiji. Ne samo što se tiče mobilne industrije, nego je riječ o općenitom tehnološkom napretku na svim poljima. Korisnici pametnih telefona danas mogu surfati internetom, slati slike, čitati vijesti, igrati igrice kao što su Mummys gold hrvatski i još puno toga, dok smo prije 15 godina mobitele koristili samo za slanje poruka i uspostavljanje poziva.

Tijekom proteklih 15-ak godina tehnologija kakvu smo poznavali do tog vremena počela se razvijati velikim koracima. Ono što se nekada smatralo futurističkim i gotovo nemogućim za shvatiti, sada je postalo dio naše svakodnevice.

Razvoj pametnih telefona

Jeste li znali da je prvi pametni telefon proizveden 1992. godine? Riječ je o IBM Simon pametnom telefonu za koji je zaslužna tvrtka IBM. Iako nije bio baš kompaktan i radio je prilično sporo, imao je nekoliko ključnih elemenata koje danas obavezno pronalazimo na suvremenim pametnim telefonima. Primjerice, IBM Simon je imao zaslon osjetljiv na dodir, mogli ste slati i primati elektroničku poštu i faks. Osim toga, tu su i bilješke te kalendar. Ove su značajke bile dovoljne da bi IBM Simon dobio titulu prvog pametnog telefona na svijetu.

2001. godine pametni telefoni po prvi puta su bili povezani s 3G mrežom. Drugim riječima, princip mobilne komunikacije bio je osmišljen tako da se bežičnim putem moglo pristupiti internetu.

2007. godine lansiran je pri iPhone tvrtke Apple te je time započeo novi val tehnologije pametnih telefona koji utječe na naše živote. U to je vrijeme ovo bio najpoželjniji mobilni uređaj sa zaslonom osjetljivim na dodir, a osim toga, korisnici su mogli uživati u nebrojenim mogućnostima pretraživanja interneta, baš kao i putem osobnog računala.

Razvoj mobitela uvelike je utjecao ne samo na način međusobne komunikacije i pretraživanja informacija nego i na ostale aspekte života. Danas pametne telefone koristimo za nebrojeno puno stvari kao što su igranje online igrica, online rezervacija karata i ulaznica, zabavljanje na društvenim mrežama i još puno toga.