Savjeti za korištenje velikih kućanskih uređaja

Bijela tehnika označava uređaje koji bi u kućanstvu trebali biti dulje od tri godine. Procjenjuje se da su veliki potrošači i da se na njih odnosi glavnina potrošene energije, što se negativno odražava na budžet domaćinstva i ekološko stanje. Stoga brojne države, pa i Hrvatska, imaju programe potpore kupnje uređaja koji spadaju u A+++ kategoriju energetske učinkovitosti i koji smanjuju potrošnju ponekad i za više od 50 posto. Za optimalno korištenje velikih kućanskih uređaja postoji i nekoliko trikova koji im produljuju život, a vaš olakšavaju.

Savjeti za dugovječnost uređaja i uštedu u kućanstvu

Za sve uređaje vrijedi isto pravilo. Kupite one kvalitetne koje promoviraju energetsku učinkovitost i redovito ih servisirajte.

  • Grijanje i hlađenje. Grijte samo one prostorije u kojima boravite i ne dajte hladnoći da ulazi u vaš dom. Isto vrijedi i za klimatizacijske uređaje. Ne smanjujte previše temperaturu i držite zatvorene prozore.
  • Pranje rublja i posuđa. Posuđe složite adekvatno kako ne biste prepriječili put otvaranju vratašaca za deterdžent i morali aktivnost ponoviti. Nikada ne stavljajte obični deterdžent za posuđe jer ćete si kuhinju pretvoriti u “pjena party” i definitivno morati zvati servisera. Kod perilica rublja najbolje je ono što želite oprati sortirati prema uputama na etiketama. Time ćete postići maksimalnu učinkovitost uređaja i koristiti adekvatne programe na perilici. Kako bi očuvali vijek perilici, pazite što vam ostaje u džepovima.
  • Čuvanje hrane. Informirajte se što treba, a što ne treba stajati u hladnjaku. Redovito ga čistite i nemojte ga pretrpavati jer će loše raditi i hrana će vam kraće trajati. Ukoliko imate mali zamrzivač, možete hranu izravnati prije zaleđivanja. Zapišite što se nalazi na kojem spremniku kako ne biste dugo držali otvorena vrata pokušavajući odgonetnuti sadržaj.
  • Priprema hrane. Na štednjaku pokušajte kuhati u jednome poklopljenom loncu koji je veličine ploče ili plamenika. Hranu koja se priprema narežite na manje komade kako bi se kuhanje ubrzalo. Ekspres lonci ubrzavaju vrijeme kuhanja i štede energiju. Pećnicu pokušavajte držati zatvorenom i nadgledati stanje jela kroz zatvorena vratašca.